De brochure is erg gemakkelijk in gebruik bij anderstaligen en laaggeletterden, maar ook bij mensen die wel Nederlands kunnen lezen blijkt deze aanpak goed aan te slaan, omdat je snel ziet wat je wel en beter niet kunt eten en drinken.

Door het beperken van koolhydraten in de voeding kunnen bloedsuikers en bloeddruk omlaag gaan. Dikwijls kunnen hierdoor op termijn medicijnen en insuline verminderd worden. Meer hierover vind je in de handleiding die je hieronder kunt downloaden.

www.diabetes2.nl/uploads/user/bestanden/Handleiding%20medicatieafbouw.pdf

Diverse organisaties verzorgen cursussen over medicatie-afbouw bij diabetes type 2. Info hierover vind je via de volgende links:

https://www.artsenleefstijl.nl/nascholing-multidisciplinaire-aanpak-rondom-medicatieafbouw-dmt2/

en

www.diabetes2.nl/nl/downloads/handleiding_demedicaliseren

In de brochure geven we een algemeen voedingsadvies. Samenwerking tussen diëtist en POH-S en huisarts is van belang om de leefstijlverbetering en medicatie-afbouw zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Door het verminderen van koolhydraten kunnen mensen zich tijdelijk niet zo fit voelen. Dit kan komen doordat de bloedsuikers omlaag gaan, of gewoon door het wennen aan de nieuwe manier van eten. Daarna gaan de meesten zich vaak juist fitter voelen en lichter in hun buik.

Het is belangrijk om in die eerste periode de bloedsuikers geregeld te meten. Mensen die bang zijn om een hypo te krijgen, houden zo controle en kunnen eventueel hun medicatie aanpassen. En voor mensen die onterecht denken dat ze een hypo te hebben, is het belangrijk te weten dat ze niet onnodig tussendoor gaan eten. Hun lichaam moet immers wennen aan de lagere bloedsuikers. Dit geldt ook voor het meten van de bloeddruk, door mensen die antihypertensiva gebruiken. De bloeddruk kan namelijk verlagen door koolhydraatarm te eten, waardoor afbouwen van antihypertensiva wellicht mogelijk is. Wij geven daarom meestal een leenmeter mee, of een meter die je gratis kan krijgen bij de fabrikant ervan.

In de film op de website leggen we de basis uit van ons leefstijlprogramma. Multidisciplinaire aanpak is hierbij een sleutel tot succes. Weet van elkaar wat de adviezen zijn. Volg met elkaar de nascholing multidisciplinaire aanpak rondom medicatie-afbouw bij DMT2 van Arts en Leefstijl.

https://www.artsenleefstijl.nl/nascholing-multidisciplinaire-aanpak-rondom-medicatieafbouw-dmt2/