Ik ben Els van Beek, praktijkondersteuner somatiek in praktijk Mozaïek in Rotterdam-Zuid. 80% van onze patiënten is van niet-westerse afkomst. De taalbarrière is een probleem tijdens de consulten die ik doe. En al helemaal als ik mensen wil duidelijk maken dat ze wellicht minder medicatie hoeven te gebruiken als ze hun voeding en leefstijl verbeteren.

Geïnspireerd door ‘Keer diabetes 2 om’ wilde ik mensen vertellen hoe belangrijk het is dat ze minder koolhydraten en geen suiker gebruiken. Om dit duidelijk te maken ben ik plaatjes gaan verzamelen van producten die je wel en die je niet mag gebruiken. Ook met voorbeelden van ontbijt, lunch en diner.

Mijn collega’s Janneke Michiels (huisarts) en Chantal Weijman (leefstijlcoach) raakten ook enthousiast en zo ontstond deze brochure, met een leefstijladvies op basis van voornamelijk plaatjes. Niet alleen handig voor mensen die niet goed kunnen lezen, maar ook voor anderen, die in één oogopslag willen zien wat het voedingsadvies inhoudt.